Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Scaunul Domnului

Scaunul  Domnului  din Munții Călimani este unul dintre cele mai  cunoscute puncte de atracție din Defileul Mureșului.

Situat deasupra comunei Deda-Bistra, cu o înălține de 1.381 metri, acest vârf de munte în formă de scaun este de fapt o pajiște alpină înconjurată de roci vulcanice. Marginea ei  este foarte abruptă, însă oferă o minunată panoramă asupra întregii zone. Este considerată arie naturală protejată de interes comunitar, fiind încadrată în categoria ,,rezervaţii naturale”. 

Suprafața rezervației în care este inclus Scaunul Domnului este de 71 ha, conform datelor de pe un panou informativ amplasat în pădure, pe unul dintre trasee.

Pe Scaunul Domnului avem două puncte mari de interes, stâncile estice și stâncile vestice. În partea estică sunt două platforme de belvedere, de unde putem admira crestele Călimanilor și Munții Gurghiului, iar din partea vestică, de pe falezele abrupte cu câteva puncte de belvedere, vedem Valea Mureșului spre Deda și culmile estice ale Călimanilor.

Tot aici întâlnim și o poiană amenajată pentru popas și campare, și un mic izvor – Apa Domnească- o adevărată binecuvântare, mai ales în zilele calde de vară.

Există  5 trasee turistice marcate pe care se  poate urca în Rezervaţia Naturală Scaunul Domnului, accesibile în orice anotimp.

1. Traseul de creastă de la Deda-Bistra (marcaj turistic bandă albastră)

2. Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Cale (marcaj turistic triunghi albastru)

3. Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Poduri (marcaj turistic punct albasru)

4. Traseul din Valea Găloaia Mare (marcaj turistic punct albastru)

5. Traseul din Valea Găloaia Mică (marcaj turistic triunghi rosu – neomologat)

În prima drumeție pe care am făcut-o pe Scaunul Domnului, am urcat pe traseul marcat cu bandă albastră. Și acest traseu are două variante de pornire.

Prima variantă este cu pornire de pe poteca din capătul de amonte al satului, pe lângă indicatorul ,,Deda Bistra”, iar a doua variantă este din centrul satului, la cca. 100-150 m de restaurantul cu parcare amenajată, pe o potecă care urcă printr-o poiană.

Indiferent de unde alegeți să porniți, cele două poteci se unesc în prima parte a traseului și continuă șerpuind pe coama ondulată. În şaua Scaunul Domnului întâlnim poteca care urcă din Valea Bistrei pe valea pârâului Zăpodia cu Cale, marcată cu triunghi albastru. De aici drumul devine comun pentru  ambele trasee, continuându-și urcarea treptat tot pe coama muntelui până la intrarea sudică a rezervaţiei Scaunul Domnului.

Traseul are o dificultate medie și poate fi parcurs (urcare) în aproximativ 4 ore.

Recomandarea mea este să porniți pe acest traseu cât mai devreme, ca să evitați urcarea pe coamă în orele amiezii, mai ales vara, când soarele este destul de puternic.

Variantele 2 și 3 pornesc din Deda-Bistra. Din centrul satului, din apropiere de Biserica Ortodoxă, la bifurcația drumului, urcăm pe Valea Bistrei aproximativ 6 km,  pe drumul asfaltat, până la păstrăvărie.

Dacă ne hotărâm pentru  traseul pe Zăpodia cu Cale (marcaj turistic triunghi albastru), vis -a- vis de păstrăvărie  observăm confluenţa pârâului Zăpodia cu Cale. Traseul începe de la drum, spre Zăpodia Ursului,  pe o potecă care urcă spre pădure (sau ce a mai rămas din pădure). După aproximativ 2 km ajungem pe Şaua Scaunul Domnului, traseul unindu-se cu cel  marcat cu bandă albastră. Urcuşul către scaunul Domnului se face la stânga, iar spre dreapta se poate coborî pe creastă la Deda Bistra.

Traseul cu pornire de la păstrăvărie la Scaunul Domnului și retur are aproximativ 14 kilometri lungime, iar diferența de nivel este de aproximativ 800 m. Dificultatea este medie, iar urcarea durează aproximativ 3 h.

În cazul în care alegem varianta Zăpodia cu Poduri (marcaj turistic punct albasru), de la păstrăvărie ne mai continuăm drumul aproximativ 3 km. În apropierea confluenţei Văii Donca, pornim pe o potecă aflată în partea stângă a pârâului, dar la o oarecare distanță  față de acesta. Poteca urcă foarte abrupt prin pădure ducându-ne spre zona nord vestică a platoului Scaunul Domnului.

Această variantă am ales-o în urmă cu câtiva ani, pe timp de iarnă, și trebuie să recunosc că a fost fascinant.

Traseul din Valea Bistrei pe Zăpodia cu Poduri are o dificultate medie și durează aproximativ 4h.30min dus-întors, fără pauza de poze și relaxare de pe vârf.

Traseul din Valea Găloaia Mare (marcaj turistic punct albastru)  este cel mai lung dintre toate. Urcarea se face pe drumul forestier până aprox. la km 11. De aici drumul se transformă într-un drum de tractor, abrupt şi cu bolovani mari, care continuă încă aprox. 1,5 km până în Plaiul Stegii, unde traseul intersectează marcajul BA (Traseul 14), la aprox. 200 m deasupra unei cruci de lemn. Aici facem uşor stânga, iar până pe Vf. Scaunul, cele două marcaje coincid. La ieşire din Plaiul Stegii urmează o urcare scurtă şi abruptă cu liziera pădurii în partea stângă, la capătul căreia se ajunge la cea mai mare altitudine – 1435 m.

Din Gălăoaia Mare până pe vârf sunt aproximativ 14,5 km. Traseul este considerat mediu spre dificil.

O varianta recomandată iubitorilor de munte cu o condiție fizică bună este varianta cu urcare din Gălăoaia Mare și coborâre în  Valea Bistrei. Este considerat un traseu dificil, având o lungine de 20,3 km și o durată de aproximativ 8 h.

Al cincilea traseu , neomologat (marcaj turistic triunghi roșu), pornește de la intrarea în localitatea Gălăoaia dinspre Toplița (sau ieșirea din Gălăoaia dacă venim dinspre Reghin). Ca și reper se poate utiliza podul peste râul Gălăoaia.

Conform indicatorului, din acest punct traseul durează aproximativ 4 h, însă poate fi scurtat mult dacă alegem să mergem cu mașina pe drumul forestier care este accesibil încă 6 km, până în dreptul unui canton vechi din pădurea de pe partea stângă.

Din acest punct pornim pe jos, urmărind marcajul cu triunghi roșu. Până pe Scaunul Domnului mai avem de mers aproximativ 2h.

Traseul este considerat a fi de dificultate medie.

Legenda

Numele Scaunul Domnului vine de la legenda conform căreia Dumnezeu s-a odihnit în acest loc după ce a creat lanțurile muntoase cu păduri dese și văile roditoare ale acestei regiuni.

Chiar și astăzi mai vine prin aceste locuri, se așează în scaunul Lui,  își înfige toiagul în iarba moale a platoului și își întinde mâinile făcute căuş până la cascada Cofu, de unde soarbe apa limpede.

O altă legendă locală spune că acolo este scaunul de judecată pe care va şedea Domnul la Judecata de Apoi.

Se spune că dacă stai în liniște pe platoul de pe Scaunul Domnului, poți auzi și acum gândurile cele bune rostite de străbuni,  iar dacă bei din apa izvorului te vei umple de viață.

error: Conținutul este protejat.