Curier de îmbrățișări
,, – Și tu, ce vrei să te faci când vei fi mare?
– Curier de îmbrățișări! ”
Paulo Coelho spune că de fiecare dată când îmbrățișăm călduros și cu multă iubire pe cineva, câștigăm o zi de viață în plus, iar Beny White este de părere că atunci când nimic nu merge bine, merge o îmbrățișare!
Și câtă nevoie avem uneori de o îmbrățișare! Dar oare ce ne oferă de fapt aceste îmbrățișări și de ce tânjim atât de mult după ele?
Mai mult decât o formă de salut sau o formă de interacţiune socială, ,,o îmbrățișare, o bătaie pe umăr plină de afectivitate sau chiar o strângere de mână prietenească este procesată în sistemul nervos central, motiv pentru care are impact asupra psihicului uman, făcându-ne să ne simțim bucuroși și fericiți…și nu are importanță dacă tu ești cel care atinge sau cel atins. Cu cât intri mai mult în contact cu ceilalți, chiar și la cel mai scăzut nivel fizic, cu atât vei fi mai fericit” (Shekar Raman – neurolog).
În cartea „Creierul sănătos. Un ghid pentru toate vârstele de a deveni mai calm, mai fericit, mai isteţ“, medicii William Sears şi Vincent M. Fortanasce explică procesele care au loc în creier în timpul unei îmbrăţişări și felul în care activarea modelelor cerebrale se modifică atunci când suntem ţinuţi în braţe. Nivelul cortizolului (hormonul stresului) scade, lăsând loc oxitocinei (hormonul fericirii), alături de serotonină, dopamină şi endorfine. În mod automat, gândirea devine pozitivă şi relaxată, ajutând oamenii să se conecteze. Astfel, îmbrățișările sunt incluse pe lista instrumentelor de tratare ce vizează depresia, anxietatea, ADHD-ul, dar şi mijloacele de prevenire a bolii Alzheimer şi a demenţei.
Ultimile studii despre neuroştiinţa îmbrăţişărilor demonstrează faptul că o îmbrățișare de 10-20 secunde pe zi produce reacții biochimice și fiziologice în organism, care îmbunătățesc starea de sănătate:
– Calmează durerile: în timpul îmbrăţişărilor, în trup se eliberează oxitocină şi astfel organismul simte mai puţină durere. Oxitocina are un rol important în relaxarea muşchilor, astfel starea de durere este diminuată semnificativ.
– Îmbunătățesc somnul: atingerea blândă ne reglează somnul, deoarece scade nivelul hormonului cortizol. Cortizolul este un regulator cheie al ciclului nostru somn-veghe, dar crește atunci când suntem stresați. Așadar, nu este de mirare că nivelurile ridicate de stres pot întârzia somnul și pot provoca tipare de somn fragmentate sau insomnie.
– Reduc reactivitatea la stres: pe lângă sentimentele liniștitoare și plăcute imediate oferite de o îmbrățișare, această atingere socială are beneficii pe termen mai lung pentru sănătatea noastră, făcându-ne mai puțin reactivi la stres și consolidându-ne rezistența în fața acestei emoții.
– Reduc anxietatea și îndepărtează depresia: îmbrățișarea poate ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie datorită capacității sale de a declanșa eliberarea de oxitocină (hormonul iubirii), dopamină (hormonul fericirii) și de a reduce eliberarea de cortizol (hormonul stresului).
– Previn afecțiunile cardiace: un alt efect benefic al îmbrăţişărilor este acela că reduc tensiunea arterială, prevenind astfel apariţia anumitor afecţiuni cardiace. O simplă îmbrăţişare are de asemenea un efect calmant, reglând bătăile inimii. Frecvenţa cardiacă a celor care se îmbrăţişează se reduce în medie cu 5-10 bătăi pe minut.
– Ajută la scăderea tensiunii și a nivelului de zahăr din sânge: nivelul cortizolului (hormonul secretat de glandele suprarenale în condiții de stres) care este asociat cu creșterea tensiunii și a nivelului de zahăr din sânge, scade semnificativ când persoanele sunt îmbrățisate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde.
– Fortifică sistemul imunitar: îmbrățișările activează Chakra plexului solar, ce stimulează glanda timusului, care ajută la producția de globule albe și crește capacitatea de apărare a organismului în fața bolilor. În timp ce nivelurile ridicate de stres și anxietate pot suprima capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, relațiile strânse între persoanele apropiate ajută sistemul imunitar să fie mai puternic.
Dacă ne gândim la copii, importanța îmbrățișărilor nu poate fi subestimată. Un copil mic are nevoie de o mulțime de stimulări senzoriale diferite pentru dezvoltarea normală. Contactul cu pielea sau atingerea fizică, cum ar fi îmbrățișarea, este una dintre cele mai importante stimulări necesare pentru creșterea unui creier sănătos și a unui corp puternic.
Prima clipă de viață pe care o trăim atunci când venim pe lume este însoțită de o îmbrățișare. Fără să ne dăm seama, este acel moment în care ne simțim iubiți și în siguranță. O stare similară experimentează și mama imediat după ce a născut, prin hormonii de relaxare pe care-i secretă. Dincolo de instinct, îmbrățișarea este absolut necesară dezvoltării fizice și psihice normale a ființei umane. Timpul pe care îl petrec părinții cu copilul imediat după naștere este crucial în crearea legăturii indestructibile dintre ei. Cercetătorii subliniază faptul că oamenii care primesc mai multe îmbrățișări ajung la maturitate cu creierele mai dezvoltate. Mai mult decât atât, însăși ținerea copilului în brațe (fără să luăm în calcul alăptarea) ajută la normalizarea temperaturii corpului copilului, a bătăilor inimii sale și a respirației.
Te-ai întrebat vreodată ce simte un copil atunci când este îmbrățisat, cu dragoste și căldură? Ei bine, o îmbrățișare dă naștere unei avalanșe de sentimente: iubire, siguranță, forță, apreciere, valorizare, fericire și respect de sine.
Iată si alte câteva din efectele uimitoare ale îmbrățișărilor asupra copiilor:
– ajută la dezvoltarea nivelului de inteligență
– îmbunătățesc și mențin starea de sănătate
– stopează tantrumurile
– construiesc rezistența sistemului nervos
– sporesc încrederea în sine
Nu-i așa că îmbrățișările sunt minunate? Și avem atâtea motive pentru care merită să îi îmbrățișăm în fiecare zi pe cei dragi!
Psihoterapeutul Virginia Satir spune că avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 pentru a ne întreține și 12 pentru a crește, iar specialistul în relații interumane Paul Zak afirmă că avem nevoie de minim 8 îmbrățișări zilnice pentru a fi mai fericiți și a ne putea bucura de relații sănătoase cu cei din jur.
“O îmbrățișare n-are număr de cuvinte, poate opri o mie de lacrimi, alină sufletul și înfrumusețează viața.”
Nu ar fi minunat să fim curieri de îmbrățișări, măcar pentru o zi? Să livrăm emoții, fericire și sănătate. Să ne detașăm și să trăim momentul. Să ne lăsăm duși de energia vieții, să ieșim din tiparele circulare ale gândirii și să ne conectăm cu inima, cu sentimentele și cu respirația. Să dăruim iubire și să infrumusețăm vieți.