Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pizza Margherita cu blat din dovlecei

Dovlecelul este un fruct, chiar dacă este cunoscut de majoritatea ca fiind o legumă.

Datorită conținutului ridicat de potasiu, vitamina C și betacaroten, este extrem de util în menținerea sănătății noastre. Dovlecelul mai conține și calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc și vitaminele B1, B2, B9. În plus, are puține calorii și glucide, 100 de grame de dovlecel zuchini conținând doar 12 calorii.

Pentru că are un conținut mare de apă, dovlecelul este ideal pentru orice dietă sănătoasă. Are un impact benefic asupra digestiei, scăzând riscul de boli cardiovasculare. Poate ajuta oasele, tiroida și prostata, îmbunătățește digestia și încetinește procesul de îmbătrânire.

Pizza Margherita cu blat de dovlecei

Deși nu este tocmai corect față de italieni să numim acest preparat pizza, oricine gustă se va îndrăgosti pe loc de această minunăție – chiar și cei mici sau cei care nu se prea împacă cu gustul  dovlecelului.

Timp de 32 de ani, până în momentul în care am renunțat la carne, am urât dovleceii din suflet. Acum le cer iertare pentru ca nu le-am dat ocazia mai devreme să îmi arate cât de minunați sunt.

Ingrediente

  • un dovlecel (sau mai multe bucăți din dovlecei de diferite soiuri)
  • 2 linguri făină
  • sos de roșii
  • mozzarella rasă
  • busuioc
  • sare
  • zâmbete

Curățăm dovleceii de coajă, îi dăm pe răzătoare, apoi îi amestecăm cu sare și îi lăsăm la scurs într-o strecurătoare cam 20-30 minute.

Următorul pas este să îi strângem bine bine în pumn pentru a îndepărta apa rămasă și îi amestecăm cu făina fără gluten și busuiocul.

Cu ajutorul unei linguri transferăm dovleceii în tava de pizza tapetată cu hârtie de copt (hârtia de copt ne va ușura procesul de întoarcere a blatului) și formăm un blat subțire, dar bine presat (ne ajutăm tot de lingură).

Dăm tava la cuptor până când marginile devin crocante, moment în care ne testăm îndemânarea.

Blatul trebuie întors, iar cea mai simplă modalitate este să îl răsturnăm pe o farfurie mare, întinsă (atenție, se rupe foarte ușor). Dezlipim foaia de copt care este acum deasupra, punem tava de pizza peste blatul de dovlecei, în locul hârtiei, iar cu o mișcare rapidă întoarcem farfuria astfel încat pizza să ajungă din nou în tavă.

Întindem peste pizza sos de roșii (sau bulion de casă, este mult mai sănătos), presărăm mozzarella rasă și mai lăsăm câteva minute la cuptor.

Este o alternativă la pizza mult mai sănătoasă, mai ușoară, fără gluten, fără drojdie. Din puține ingrediente și ușor de preparat. O nebunie, nu alta. Zâmbetele sunt obligatorii, atât în timpul pregătirii acestei pizza, cât și atunci când o savurăm.

error: Conținutul este protejat.