Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pâine mediteraneană la tavă

Măslinele sunt bogate în grăsimi, mai ales acid oleic – un omega 9 acid gras monosaturat. De asemenea sunt o sursă excelentă de minerale (potasiu, calciu, fosfor, zinc, fier), vitamine (beta-caroten, vitamina E, D, K), fitonutrienți antioxidanți (polifenoli), flavonoide și fibre. Păstrate în saramură au un conținut ridicat în sodiu.

Consumul de măsline are efect purificator. Măslinele îmbunătățesc funcționarea ficatului și funcțiile intestinale. Datorită conținutului ridicat în fibre, ajută la curățarea colonului (previne constipația). Toate aceste efecte duc de fapt la o mai bună detoxifiere și la eliminarea toxinelor din organism.

Pâine mediteraneană

Unitatea de măsură pe care am folosit-o pentru această rețetă a fost o cană de cafea. Cu ea am măsurat și făina și apa. Așa suntem siguri că nu dăm greș și nu mai trebuie să cântărim făina sau să calculăm câti mililitri de apă avem nevoie.

  • 2 căni mici pline cu făină de linte
  • 2 căni mici pline cu apă călduță
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
  • ierburi aromatice
  • roșii cherry
  • măsline fără sâmburi
  • jumătate pliculeț praf de copt
  • iubire

Amestecăm cu ajutorul unei spatule făina, ierburile, apa, praful de copt și un praf de sare. Se amestecă până dispar toate cocoloașele, iar amestecul devine ușor aerat.

Lăsăm aluatul să se odihnească 20 de minute, după care mai amestecăm o dată cu spatula și îl transferăm într-o tavă de prăjituri. Deasupra adăugăm roșiile tăiate în jumătate și măslinele (un rând de roșii, unul de măsline). Cu ajutorul unei pensule ungem deasupra cu ulei de măsline și dăm la cuptor, până trece trestul scobitorii.

Timpul de coacere diferă în funcție de cantitate și de cuptor, la mine a durat cam 40 minute, la 200 gr.

error: Conținutul este protejat.