Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gândurile si sănătatea

Dr. Adrian Alecu – bioguru.ro

Cauzele emoționale ale bolilor … NU înseamnă să știi pe cine să dai vina pentru boala ta.

Cercetări din anul 2005 efectuate în Statele Unite arată că o persoană medie are între  50.000-80.000 de gânduri pe zi. Cercetări mai recente din anul 2020 efectuate în Canada arată că aceste gânduri tind să se grupeze în lanțuri sau serii de gânduri corelate pe o anumită idee, o persoană medie având aproximativ 6000 de astfel de serii de gânduri.

Dar, tot cercetările au arătat următoarele:

  • 95% din ceea ce facem și percepem este automat, inconștient
  • 70-80% din gânduri sunt negative
  • 90% din gânduri sunt repetitive de la o zi la alta
  • 50% din amintiri nu sunt conforme cu realitatea, ci sunt construite pe baza impresiilor.

Calculul aritmetic ne arată ca am putea avea  zilnic 40.000 de gânduri negative, cam aceleași în fiecare zi, din care 20.000 sunt bazate pe realitate iar alte 20.000 care nici măcar nu sunt adevărate, fiind gânduri negative inventate.

Ai auzit de multe ori expresia ”gândurile ne pot îmbolnăvi”. Dar acum îți dai seama că și acesta este un gând negativ? Cum ar fi să admitem că dacă gândurile negative ne pot îmbolnăvi, gândurile pozitive ne pot vindeca, sau și mai bine, ne pot ține sănătoși?

Sună simplu. Și chiar este. Aparenta dificultate provine din raportul disproporționat al gândurilor negative față de cele pozitive. Există mai multe metode de a crește proporția gândurilor pozitive, iar elementul lor comun este repetarea.

Originea numărului atât de mare al gândurilor negative se afla în instinctul de supraviețuire, care face creierul să caute mereu pericolele, acordându-le atenție mai mare decât evenimentelor pozitive. Totuși omenirea din prezent nu se mai confruntă cu pericole comparabile cu cele din trecut, așa că ne putem permite să reînvățăm să gândim.

Știm că repetarea este unul din mecanismele de bază ale învățării, așa că primul pas pe care ți-l propun este să îți faci un obicei prin care în fiecare seară înainte de a adormi, să enumeri trei lucruri sau situații din ultimele 24 de ore pentru care poți fi recunoscător. Recunoștința are proprietatea de a declanșa lanțuri de gânduri pozitive, iar în timp creierul tău se va obișnui să le vâneze, pentru a-ți putea oferi soluții pentru tema de seară pe care ți-ai propus-o.

Și, cum spuneam, aflarea cauzelor emoționale ale bolilor nu are rolul de a-ți indica cine este vinovat pentru boala ta, ci dimpotrivă, să îți arate ce mod de gândire poți schimba la tine pentru a nu mai fi îmbolnăvit de un gând, ci vindecat de altul.

error: Conținutul este protejat.