Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cascada Cailor

Cascada Cailor din Borșa, Maramureș, este nominalizată la titlul de ,,cea mai înaltă cascadă din Romania”, alături de Cascada Cociu din Mehedinți și Cascada Scorușu din Munții Lotrului.

Cascada Cailor se află în partea de nord-est a Munților Rodnei, la 1.300 metri altitudine. Căderea de apă de peste 90 metri  este spectaculoasă și prin faptul că are mai multe trepte.  Apa din cascada Cailor rezultă din topirea zăpezii și din precipitațiile ce se adună într-un lac glaciar, iar de pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea  apa se scurge peste un abrupt calcaros, numit Podul Cailor, rezultând astfel una dintre cele mai mari cascade din România.

La cascadă se poate ajunge din două direcții:

– Prima variantă este cu pornire de la pârtia de schi din stațiunea Borșa , de unde se poate urca cu telescaunul până în partea de sus a pârtiei. Telescaunul funcționează în orice anotimp, iar urcarea durează aproximativ 20 minute. Ajunși în partea de sus a pârtiei, putem admira panorama sau putem savura un ceai cald sau o băutură rece, în funcție de anotimp, la una dintre măsuțele de lemn, special amenajate pentru turiști. Traseul continuă pe o potecă prin pădure, până la baza cascadei. Drumul este de poveste, pentru că de la stația de telescaun intrăm în Rezervația Naturală a Munților Rodnei. Traseul este unul ușor, cu o durată de aproximativ 30 minute. Pe la jumătatea traseului, ne putem reface rezerva de apă de la izvorul situat pe partea stângă a potecii.

– Varianta a doua este din centrul stațiunii Borșa. De aici se poate porni la pas pe drumul marcat cu triunghi roșu, durata traseului fiind de aproximativ 2h și 30 min. O altă opțiune este să urcăm cu mașina până unde se termină drumul asfaltat și începe drumul pietruit (aproximativ 5 km). Acolo sunt câteva locuri de parcare pe marginea drumului unde poate fi lăsată mașina. Mai departe pornim pe jos,  urmând marcajul cu triunghi roșu.  Avem de parcurs aproximativ 3 km până la baza cascadei, iar diferența de nivel este de 200 m. Traseul nu este dificil, fiind accesibil oricui este încălțat corespunzător.

Cascada Cailor se poate vizita în orice anotimp. Iarna, șuvoaiele de apă care se scurg din munți peste stânci îngheață, oferind o priveliște fascinantă. Primăvara, debitul apei crește, iar căderea acesteia devine spectaculoasă. Vara și toamna, debitul apei cascadei este mai scăzut, însă merită vizitat datorită frumuseții pădurii care înconjoară cascada.

Mai puțin cunoscut este canionul ce se desfășoară în spatele acestei cascade. Același curs de apă (valea Cailor) formează în amonte de cascada Cailor, un canion format din încă 9 cascade.

Canionul Cailor este considerat a fi unul dintre cele mai dificile canioane din Romania, este format din 10 cascade, ultima și cea mai mare fiind chiar Cascada Cailor.

Vizita Canionului Cailor poate fi făcută doar de cunoscători ai tehnicii de coardă utilizată în canyoning sau de turiști însoțiți de ghizi autorizați, iar accesul se face urcând de la baza cascadei pe marcajul turistic cu triunghi roșu.

Legenda

 

Cascada are si o legendă, conform căreia, în trecut, localnicii obișnuiau să își lase de primăvara până toamna hergheliile de cai  pe pășunile întinse din Muntele Rea. Acest rai al cailor nu era lipsit de pericole, deoarece urșii atacau uneori sutele de cai de pe munte. Fiindcă șansele urșilor de a vâna erau mici într-un loc deschis, aceștia încercau să încolţească caii deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascadă a Cailor.

Într-o noapte întunecată, în timpul unei mari furtuni, un urs a atacat caii care, speriați de tunete, au luat-o la fugă spre prăpastie, în care mulți dintre ei au și căzut, ursul alegându-se cu o pradă bogată.

Marcaţi de eveniment, localnicii  au început să folosească de atunci numele de Cascada Cailor. Nu doar cascada a primit acest nume, ci întreaga zonă a primit denumiri legate de acest eveniment: Zănoaga Cailor, amplasată deasupra Cascadei Cailor; Muntele Cailor; Podul Cailor, care se referă la circul glaciar. Chiar și izvorul care formează cel mai mare canion din România și minunata cascadă a primit numele de Izvorul Cailor.

error: Conținutul este protejat.