Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Supă cremă de gălbiori cu nuci și parmezan

Gălbiorii (Cantharellus cibarius), denumiţi şi ciuperci Chanterelle, sunt unele dintre cele mai bune ciuperci sălbatice, având o aromă delicată şi o textură fermă, care poate înlocui cu uşurinţă carnea în preparatele vegane și vegetariene.

Gălbiorii sunt bogaţi în vitamina B1 (importantă pentru sistemul nervos şi pentru inimă), vitamina B6 (susţine sistemul imunitar şi reglează nivelul zahărului din sânge), vitamina B9 (esenţială pentru buna funcţionare a ficatului), vitamina B12 (importantă în funcţionarea sistemului nervos), fibre (stimulează digestia), potasiu (menţine sănătatea cardio-vasculară), zinc (susţine sistemul imunitar) și cupru (un mineral esenţial în procesul de creştere).

Supă cremă de gălbiori cu nuci și parmezan

  • 400 gr. gălbiori
  • un morcov
  • o rădăcină pătrunjel
  • o jumătate de țelină
  • o ceapă mică
  • un cartof alb, mai mic
  • un păstârnac
  • 10 gr. unt
  • cimbru
  • nuci măcinate
  • parmezan
  • sare
  • piper
  • iubire

Ca de fiecare dată, muntele și pădurea mă încântă și îmi răsplătesc orice ieșire în natură. Conectarea cu natura presupune o stare de prezență, responsabilitate și iubire.

De data aceasta, m-am ales cu un coș mare de gălbiori, afine, frăguțe și câteva conuri de brad. Mulțumesc, Mama Natură!

Atât de proaspete și de aromate ciupercuțele mele, încât era păcat să nu încerc o rețetă nouă, rafinată, o îmbunătățire adusă vechilor supe cu gălbiori.

Deși poate sună pompos, această supă cremă este extrem de simplu de realizat.

Cea mai dificilă parte este curățatul gălbiorilor dar, cum am mai spus, aceasta este muncă de bărbați!

După ce domnii și-au făcut treaba, tăiem grosier morcovul, țelina, păstârnacul și pătrunjelul și le punem la fiert alături de o ceapă mică și un cartof. Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm în oală cam 300 gr. din cantitatea de gălbiori.

Ciupercile rămase le călim în unt. Nu adăugăm sare, pentru a rămâne crocante. Să nu săriți peste această etapă, gustul supei este waw datorită gălbiorilor ,,trași” în unt.

Mutăm acesti gălbiori prăjiți în oala cu supă, pe care o transformăm apoi în cremă (cu ajutorul blender-ului vertical în cazul meu).

Adăugăm sare, cimbru și piper.

Nucile măcinate le prăjim pentru un minut într-o tigaie antiaderentă (fără a adăuga ulei sau orice altă grăsime), cu grijă să nu le ardem pentru că atunci devin amare.

Servim supa cremă de gălbiori fierbinte, presărată cu nuci măcinate și mult parmezan.

Gustul este divin.

Domnii primesc o porție dublă, pentru că au curățat gălbiorii. Multumim, dragilor!

error: Conținutul este protejat.