Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gemoterapia

Dr. Adrian Alecu – Clinica Dr. Alecu, alecu.ro

“Gemma” înseamnă în limba latină “mugure”, de aici derivă termenul de “gemoterapie”, semnificând terapia cu ajutorul mugurilor.

Ideea folosirii părților tinere ale plantelor pentru tratamentul diferitelor boli datează încă din antichitate, când s-a observat că acestea au proprietăți oarecum diferite față de restul componentelor plantei.

Părțile plantei aflate în creștere, cum ar fi mugurii sau mlădițele, concentrează pe lângă esența puterii de creștere și dezvoltare a plantei, diferite substanțe active aflate în cantități mai mari decât în restul plantei, capabile să declanșeze în organism felurite reacții benefice.

Modul în care gemoterapia se folosește în zilele noastre provine din Franța și a fost pus la punct relativ recent, în ultimele zeci de ani și se bazează pe administrarea unor preparate realizate în laboratoare specializate, după norme europene bine puse la punct, prin extragerea substanțelor active într-un amestec de apă, glicerină și alcool în proporții bine definite. Aceste preparate se numesc macerate glicerinate, gemoextracte sau gemoderivate.

Efectele diferitelor gemoextracte asupra organismului uman sunt multiple: reglare a activității diferitelor funcții, drenaj, detoxifiere.

Unul din principalele efecte benefice pentru care ele sunt folosite este drenajul. Cum funcționează acesta? Fiecare gemoextract are afinitate către anumite organe, asupra cărora își îndreaptă acțiunea în mod predilect. În acest fel, chiar dacă organul în cauză nu este bolnav ci doar suprasolicitat, administrarea preparatului ajută celulele organului respectiv să elimine toxinele acumulate. De exemplu extractul din sevă de mesteacăn are capacitatea de a detoxifia pielea și rinichii, dar are de asemenea un efect detoxifiant general asupra întregului organism.

Un alt mod de acțiune este ca și stimulator al funcției organelor. Prin conținutul bogat în factori de creștere și biostimulatori, gemoderivatele pot stimula activitatea diferitelor organe, un astfel de exemplu fiind extractul din muguri de stejar, util în sindromul oboselii cronice, tulburări ale prostatei, astenie masculină.

Atunci când anumite sisteme ale organismului sunt dereglate atât în sensul creșterii cât și al scăderii funcției se poate apela la gemoextractele cu rol modulator, reglator. De exemplu alergiile constituie o dereglare a sistemului imunitar în sensul devierii țintei acestuia. În loc să acționeze asupra germenilor infecțioși. imunitatea este deviată spre ținte inofensive numite alergeni, cum ar fi polenul unor flori. Astfel apar reacții agresive ale organismului la contact cu alergenii, consumând resurse importante ale imunității. Mai mult, tratamentul medicamentos al alergiilor cuprinde uneori și substanțe care reduc imunitatea, pentru a diminua reacția alergică, expunând astfel organismul și mai tare la infecții. În această situație combinația de muguri de coacăz negru și mlădițe de măceș poate fi de mare ajutor. Aceste extracte au capacitatea de a reduce reacția alergică a sistemului imunitar, stimulând totodată răspunsul împotriva germenilor infecțioși.

Experiența medicilor și terapeuților români în domeniul gemoterapiei este apreciată atât în țară cât și în străinătate, un motiv în plus pentru tine să te interesezi în zona ta și să apelezi la unul din ei pentru orice fel de probleme de sănătate, dar și mai bine înainte ca acestea să apară, pentru prevenție prin recomandări personalizate de tratament prin gemoterapie.

error: Conținutul este protejat.